לילות לילך
"מהי סגולתו של הסגול? מהו ערכו הסגולי?"
גדעון עפרת
באחד מכתביו מעלה התיאורטיקן גדעון עפרת את השאלות שלעיל אודות טבעו של הצבע הסגול, ואף מתבדח במשחק מילים חביב אודות הקושי של אמנים "להסתגל לסגול". שאלות אלו אודות "סגולתו של הסגול", הן שעומדות לדיון בתערוכה 'לילות לילך'.
הצבע הסגול על כל גווניו נתפס משחר ההיסטוריה כצבע שופע קסם ומסתורי. הסגול הוא צבעם של אבנים טובות, פרחים, ולבוש מלכות. הסגול מזוהה עם פרחי הלילך, הסיגליות, החצב והלבנדר (אזוביון), עם גלימת הארגמן המלכותית, וכן עם אבן האחלמה (אמטיסט). לצבע הסגול איכות מרפאה, מרגיעה ומשקיטה, ואכן, אבן האחלמה היא אבן גבישית בעלת סגולות מיוחדות, בהיותה נוסכת שלווה ואף מרדימה. משמעות המילה "אמטיסט" ביוונית עתיקה הוא – "לא שתוי", והנחת אבן זו בתוך משקה אלכוהולי היתה ערובה להחלשת השפעתו ומניעת שכרות. בהיותה מרגיעה ומרדימה, מגבירה אבן האחלמה את מצב החלימה, וכך היא מסירה מחסומים ופותחת ערוצי חשיבה מעבר להוויה הגשמית. אבן האחלמה היא על כן בבחינת מתווכת המובילה לחדירה לתת מודע, וכך לחשיבה גבוהה ורוחנית. ואמנם, הצבע הסגול נתפס כמסמל את התת מודע, והוא תוצר ערבוב של שני צבעי יסוד – אדום וכחול. האדום נתפס כצבע הגשמיות והעולם הארצי, ואילו הכחול הוא צבע הרוחניות והעולם השמימי. הסגול, לפיכך, הוא בבחינת מיזוג ויצירת הרמוניה בין הארציות והשמימיות, וככזה הוא מסמל את המעבר מחשיבה גשמית לרוחנית. הצבע הסגול בתערוכה 'לילות לילך' מופיע בדימויים שונים כפרחים, ברבורים, גוף אנושי, טבע דומם, כלי זכוכית, כתמים וצורות מופשטות, וכן בגוונים שונים. אין פרח אחד דומה למשנהו, ואין חתימת יד של אמן או אמנית זהה לרעותו/ה. כל דימוי וגוון מזמן מחשבות אודות תפקידו של הצבע הסגול ביצירה, השפעתו על יתר הצבעים ועל הצופה, וכך מביא לשקיעה בהלוך רוח מהורהר, ופרישת המחשבות כמניפה סגולה של מעמקי התודעה.
ד"ר נאוה סביליה שדה
אוצרת התערוכה
משתתפים:
אלחנדרה אוקרט / לוסי אלקוויטי / גד אפוטקר / לילי כהן פרח-יה / עפרי מרום / שמוליק סוכרי / עדי עוז ארי / איריס איריסיה קובליו / עתליה שחר
ד"ר נאוה סביליה שדה
גלריה "במרכז", מרכז האמנויות הרב תחומי, הוד השרון
יולי-ספטמבר, 2023